fredag 30 november 2012

Bildanalys

Dynanism of a Dog on a leash

Verket är gjort av Giacomo Balla i Italien 1912.

Målningen är gjord i futuristisk stil och är känd som ett av Ballas och Futurismens finaste verk som inriktar sig på att få fram rätt ljus och rörelse i bilder.
Storlek: 91x110cm
Teknik: Olja
Material: Duk
Verket är centrerat på en svart hund, en liten, taxliknande- hund vars tassar, mun, bak och halsband är brunaktiga. På bilden finns en dam med som också är klädd i svart, svart kjol och skor, dock ser man bara från knäna och neråt då kvinnan står längre upp på bilden än hunden. Kjolen är väldigt lång och går nästan ända ner till vristen. Både hunden och kvinnan står rakt upp med sulorna/tassarna ner och huvudet upp.
Bakgrunden är en bit av en gånggata och man kan inte tyda några kanter då den täcker hela bakgrunden. Gånggatan är vit med grå och brun- rödbrun skuggning som går från vänster till höger. 
Hunden och damen rör sig mot vänster i en liten riktning uppåt så man kan se lite av baksidan på hunden. Hunden har ett flertal lemmar, väldigt många ben, svansar, öron och munnar. Gentemot de riktiga benen, svansen, öronen och munnen har de andra en ljusare nyans och vissa är helt nästan helt genomskinliga och målade med konturer i blå nyans och fyllning. Detsamma gäller kvinnans skor och kopplet mellan hunden och kopplet. De många svansarna, kopplen, skorna, munnarna, öronen och benen tyder på stor rörelse, desto mer av samma sak, desto snabbare rörelse och alla dessa är placerade på andra ställen än den ”riktige”.
Hunden har en slags blå skugga runt hela dess kropp så man kan se rörelsen som uppstår när den rör på sig frekvent.
Jag känner en viss stress som uppstår hos hunden då ägaren är ute och går med den i koppel. Hunden känner att den måste öka takten för att hinna med sin ”ägare” och det är ganska svårt att hålla normalt tempo för den samtidigt som den är intresserad av andra saker som de stöter på under sin väg.
Det ser ut som om hunden skyndar sig och stressar sig på bilden eftersom den är målat på ett så vis att den ser väldig aktiv ut. Då hunden viker av lite från kvinnan har den fångat ögonen på något mer intressant.
Jag associerar gärna denna bild med serier jag sätt i yngre år där karaktärerna, om de har väldigt bråttom eller gör någonting väldigt snabbt får flera armar och-/eller ben p.g.a. mångfalden av svansar, skor, ben, munnar och koppel.
När jag tänker utanför själva bilden ser jag en stad med mycket folk, ganska fina, vita vägar och personer som skyndar sig genom vardagen, detta p.g.a. den väldigt raka och släta bakgrunden som karaktärerna träder på.

Jag har använt följande källor för att hitta fakta:

30/11 -12

lördag 24 november 2012

Parafras

Hej!
Vi i nian arbetar just nu med Omskrivningar/Parafraser och det här är den bilden jag valde att göra en parafras utav då den såg rätt rolig ut.
Bilden är gjord utav konstnären Giacomo Balla som inriktade sig i den futuristiska konststilen. Stilen går ut på att fånga rörelser och koncentrera sig mycket på ljus, och jag valde att i min s.k. "omskrivning" göra om bilden i Manga-stil.
Ordet Manga syftar på tecknade serier, men jag tog åt mig den typiska japanska seriestilen där man uttrycker känslor väldigt mycket, kanske lite överdrivet och har en väldigt klar nyans på olika färger.
Jag valde att göra min parafras i manga-liknande stil då jag kunde associera Ballas futuristiska målningar som visar på mycket rörelse med tecknade serier jag innan sett där karaktärerna om de gör någonting väldigt fort får mer lemmar än vanligtvis så man märker deras rörelse, och jag har länge velat testa att göra en målning i "manga"-stil. 

Giacomo Balla - Prarafras 23/11 -12



tisdag 13 november 2012

Giacomo Balla faktatext

Vi i 9:an skall skriva en faktatext om en relativt känd konstnär, jag valde att skriva om Giacomo Balla då jag tycker om hans målningar. Jag har använt mig av flera sidor och böcker för att hitta fakta om honom och hans konststil, dessa var de jag använde mig mest utav:
Balla var en av grundarna till futurismen, en konststil som inriktar sig på framtiden och fart samt våld och framtidens industri, den är väldigt typisk för hans målningar.
Balla blev 87år och levde mellan 1871-1958. Han föddes i Turin, en stad i Italien den 18 juli och till en början var han intresserad och studerade musik, men han gav upp musiken som nioåring då hans far dog. Redan som 9åring hade han arbete på ett tryckeri.
När han blev 20år studerade han på lokala konst-högskolor och visade upp sina tidigare arbeten. Han var mest själv-lärd men hade tagit till sig en stil som en grupp i norra Italien hade skapat som fokuserade sig på att fånga ljuset i bilder.
År 1895 mötte Balla Elisa Marcucci efter att han flyttat till Rom för att studera konst ytterligare. De gifte sig med varandra och Balla skaffade sig jobb som illustratör, porträttmålare och karikatyrtecknare som är ett slags parodimålare. Den vanligaste karikatyren är porträtt av människor i komisk stil.
Efter att Ballas verk visats upp i Venice Benalle 1899 som är en stor nutidsutställning för konst som hålls vartannat år blev hans verk mycket kända och visades upp på flera ställen i Tyskland, Rom, Italien och i Frankrike året efter.
Balla tog till sig Filippo Tommaso Marinetti verk som var av futuristisk stil, han var grundaren till den futuristiska konst-stilen och började själv tillverka rörliga bilder där karaktärerna visade på stor rörelse och fart. Han försökte fånga den fysiska rörelsen i bilder och ordnade sina färger efter schema. Giacomo Balla skrev under det futuristiska manifestet 1910 och tillbringade mycket tid till att måla och designa futuristiska kläder och möbler.
Den futuristiska stilen inriktar sig på framtida maskiner och industri, stilen arbetar rätt emot traditionalismen. Marinetti ville ha en nyare konst som avvisade de äldre stilarna. Man kan känna igen en futuristisks målning då man ser rörelsen i en bild eftersom futurismen riktade in sig på just detta, det skulle föreställa föremål eller gestalter som rörde sig, liknande rörelser är typiskt för Italiensk futurism.
Efter 1915 studerade han potentialen av expanderade plastiska former som visade en teori på futuristisk energi som var aktuell på Ballas tid. ”Dynanism of a Dog on a Leash” är den första av Ballas målningar där han visar den futuristiska stilen i samband med rörelse, han målade dit hur det såg ut när en kvinna går med sin hund och målat fötterna till hunden samt damen flera gånger så man kan se rörelsen i bilden. Verket är också Ballas första erkända konstverk, den var klar 1912.
”Dog on a Leash”, ”The Hand of the Violinist”, ”Abstracted Speed and Sound” är bara några av Ballas kända verk i futuristisk stil.
Under första världskriget användes Ballas konststudio som en mötesplats för yngre konstnärer, men efter kriget började den futuristiska stilen bli ogillad.
Balla mötte sin död i Rom 1958.

v.46 pass 1